Minnen från Nordiska Studiedagar 2015

Reseberättelse Från Nordisk Studiekurs 11-13 juni. Text originellt från bloggen Jazzsufiern skriven av Jesper Ekdahl. Se på hela inlägget och se på Jespers fina bilder i blogginlägget i sin helhet. Bilder från Jesper Ekdahl och Laura Lehtinen

luento      Otava

Sedan 1929 har bokhandelsmedhjälpareföreningarna i de nordiska länderna återkommande vart tredje år ordnat Nordisk studiekurs. Det är ett fantastisk sätt för bokhandelsmedhjälpare att få resa och träffa kollegor från de Nordiska länderna. Att ta del av intressanta program med många spännande gäster som oftast leder vidare till engagerande diskussioner. Allt detta för en väldigt billig summa, eftersom BMF i de olika Nordiska länderna sponsrar sina medlemmar.

Trots detta är det så att vi blir allt färre och färre deltagare för varje Nordisk studiekurs. Men detta konstaterande förtar inte på något sätt den fina upplevelse som jag tror att alla vi som har varit med om någon kurs känner.

Till 2015 års Nordiska studiekurs hade en liten grupp på tjugotre deltagare anmält sig. Tyvärr endast två från Sverige, sju från Danmark, fem från Norge och nio från värdlandet Finland. 

Se tidigare Nordiska Studiekurser.

Finska Libro ry (BMF) hade åstadkommit ett jättefint och intressant program. 

Vi började torsdagen 11 juni med registrering för de som kommit. Några hade senare anslutningar och han inte innan vi gick för att äta lunch. Väl där kom den danska gruppen och flera ur den norska gruppen.

Efter en jättegod och fräsch lunch var det dags för Eira Sillanpää, ordförande i Libro ry att hälsa oss alla välkomna. Vi kommer att tillbringa kursdagarna i en sal som förlaget Otava har varit vänliga nog att upplåta till oss.

Sedan var det dags för Laura Karlsson att berätta om Bokens år 2015. Det är ett temaår för hela den samlade finska bokbranschen. President Sauli Niinistö är projektets överhuvud och det hela initierades av författaren och professorn Laila Hirvisaari. Medskapare är finska författarförbundet, finska förläggarföreningen och finska bokhandlarföreningen. Det kommer att genomföras ungefär 600 event innan årets slut. Här följer några exempel på event som har genomförts eller kommer att genomföras.

* Barnläsningsfestival,* Helsingfors litteraturfestival,* Bonnier The book of the year

* Skrivtävlingar,*  Olika temaveckor,* Dagar för läsro,* Ge bort en läsare som gåva

* Inkorporera böcker och läsning i redan existerande event eller aktiviteter

* Red Nose Day,* Musikfestivaler Och mycket  mer.

Laura berättade vidare att förutom Estniska män, så är finska män de som läser mest i hela värden. 36 % läser skönlitteratur varje dag. 77 % köper minst en bok om året och 2/3 köper den själva.

Nästa punkt på programmet var om förläggarverksamheten i Finland. Sakari Laiho berättade att Finska förläggarföreningen grundades 1858 (Svenska 1843, Danska 1837, Norska 1895)  och att det är den äldsta handelsorganisationen i Finland. De har 105 bokförläggarmedlemmar. En stor grej i Finland är att man är igång med att byta ut alla skolböcker i grundskolan. Det ska ske under tre år med start 2016.

Efter detta drack vi kaffe och fortsatte med att lära känna varandra.

Sedan var det dags Två språk, två förlag. Inger Ruotanen, försäljningschef, Anna Friman, litterär chef, Johanna Laitinen, redaktionschef för Finska avdelningen och författaren Mathias Rosenlund från det Finlandssvenska förlaget Schildts & Söderström berättade om deras verksamhet. Merete Mazzarella skulle också ha närvarat, men fick förhinder. Förlagets huvudsakliga uppgift är att ge ut böcker på svenska. Fick veta mycket om den finlandssvenska bokutgivningen. Många stora författarskap har kommit ut på förlaget, så som Tove Jansson, Henrik och Märtha Tikkanen och många fler. Mathias Rosenlund berättade om sin mycket uppmärksammade och i Finland mycket omskrivna roman Kopparbergsvägen 20, som förlaget var så snälla och gav oss. 

mikaelsigneeraaMikaelbok

Vi satte oss sedan i en ring och berättade lite om oss själva. Vad vi  kom ifrån, vad vi arbetar och i vilken typ av bokhandel. Vi drog över tiden lite och vi fick brått till hotellet. Det delades ut kort till kollektivtrafiken och så gick vi iväg för att ta spårvagnen till hotellet. Hotell Paasi som ligger i Kallio/Berghäll är Helsingfors klassiska arbetarstadsdel . Bakom hotellet låg tidigare vänsterns partilokal och fortfarande ligger här många av fackföreningarnas kansli. 

Det är ett bra hotell med trevliga och fina rum.

Vi sågs åter i receptionen klockan sex för en promenad ner till Salutorget i hamnen där vi skulle åka på kejserlig middagskryssning i Helsingfors skärgård.  Vi la ut klockan 19.00 och var tillbaka 21.30. En förtjusande och väldigt trevlig kryssning. God mat och vin i trevligt sällskap med den vackra skärgården utanför båtfönstret, vad mer kan man begära. I strålande solsken kryssade vi mellan holmar och skär. Vi satt i mindre grupper och fick på så sätt tillfälle att prata och bekanta sig lite mer med några i sällskapet.

laivallaviarharuteoahavet

När vi var tillbaka vid salutorget valde några att gå hem, medan några av oss promenerade en kort bit till Esplanaden som är en park där nationalskalden Johan Ludvig Runeberg står staty. Där gick vi och satte oss på den vackra baren och caféet Kappeli.

Fredag 12 juni.

Alla var samlade klockan 10.00. Först ut var antikvariebokhandlaren Ian Bourgeot som berättade om sin bokhandel Arkadia. Ian är en väldigt charmig man som framstår som en anakronism. Han berättade mycket personligt och roligt om sin väldigt intressanta verksamhet. Hans bokhandel är så mycket mer än bara en bokhandel. I Arkadias mycket vackra lokaler pågår ständigt någon form av event. Nästan varje dag under året och ibland flera gånger under en dag pågår det olika slags event

Något försenat startade nästa punkt på programmet. Författaren och översättaren Virpi Hämeen-Anttila berättade om sina böcker om Helsingfors och Finlands historia. Hon skriver historiska kriminalberättelser som jag blev sugen på att läsa.

virpimaria

Sedan var det dags för lunch.

Åter i Otavas lokaler var nästa punkt på programmet Om evenemang i bokhandeln. En finsk panel berättade om vad de gör i Finland och övriga nordiska deltagare inflikade om vad de gör.

Det ser lite olika ut, men grundfrågan man bör ställa sig är – Vad är meningen med event?

Och svaret på den frågan är att man vill uppnå en win to win situation. Man vill locka och inspirera kunderna att ta del av böcker och kultur. Men i slutändan måste det leda till större försäljning av böcker.

Sedan fortsatte vi med att diskutera fasta kontra fri prissättning av böcker. Och hur det ser det ut i de olika länderna och vilka är fördelarna och nackdelarna med de olika systemen.  

Lite kaffe krävdes efter detta.

Nästa punkt var Mumin i världen. Det var väldigt fascinerande och oavbrutet intressant att höra VD Roleff Kråksröm berätta om familjeföretaget och den resa som företaget har gjort under de senaste åren.

otavakierrosotavajesper

Sedan gick vi ner till Otavas bokhandel som ligger i huset. Några av oss fortsatte sedan till den stora Akademiska bokhandelnsom jag hört så mycket om genom åren.  Denna utvändigt fula men invändigt underbara bokhandel ritades av Alvar Aalto och stod klart 1969. 

Tillbaka på hotellet blev det en dusch och sedan svidade jag om till kostym för ikväll är det fest med middag och dans på hotellet.

Vi åt, dansade till finska hits och lite ABBA och roade oss hela kvällen lång.

Lördag 13 juni.

Vi började dagen med en timmes summering om vad vi lärt oss.

Sedan var det dags för Stig-Björn ”Nalle” Nyberg som började med att berätta att han var med på Nordisk Studiekurs i Roskilde 1985. Sedan gav han oss en liten historielektion om Helsingfors och Finland. Vi fortsatte med en rundtur genom staden med hjälp av ciceronen ”Nalle”. 

ute

Först med fots och sedan med spårvagn fick vi se och höra om Helsingfors. Vi avlutade med ett besök på Arkadia bookshop där ”Nalle” lämnade oss. 

Vi hälsade på Ian igen och tittade oss omkring i bokhandeln.

Vi fick plötsligt lite brått att ta oss till restaurangen där vi skulle äta brunch. 

Nu var det också dags att ta avsked av varandra. Även om jag och flera av danskarna stannar till söndag så skulle de  flesta andra åka hem. 

Vi ser framemot att åter träffas i Danmark 2018 när nästa Nordisk Studiekurs är tänkt att gå av stapeln. 

Till sist kan man konstatera att även om vi inte på något sätt har värjt oss från att diskutera alla de problem som bokhandeln befinner sig i, så är det ändå allt det positiva som man bär med sig. Vi kan nog alla instämma i att man får ny kraft efter en sådan här kurs. 

Ett stort tack till Libro ry.  

-Jesper Ekdahl.

Libro ry vill tacka varmt alla som hjälpte oss att verkliggöra detta otroligt fint möte. Stort tack till Otava och speciellt Pasi Vainio. Utan er skulle vi inte haft det finaste lokalet i staden. Tack också alla som var med i programmet.

Varma kramar till vår planeringsgrupp som gjorde altt möjligt. Tack Noora, Kristina, Johanna, Pälvi, Leena, Johanna, Laura och Anne.