Kirjoja ja ihmisiä

 

Liityin Libroon aloitettuani työt Suomalaisessa Kirjakaupassa vuonna miekka ja kypärä. Alkuajat ovat jääneet hyvin mieleeni. Kaikkia kärkikirjoja myytiin syksystä jouluun sellaista päivävauhtia kuin nyt myydään vain odotetuimpia uutuuksia tai tuoretta Finlandia-voittajaa. Libron tapahtumat olivat loisteliaita: 100-vuotisjuhlat Hotelli Kämpissä ja kesäretkillä bussin täydeltä iloisia kirjaihmisiä. Puhumattakaan kustantajien järjestämistä kirjailloista, joita tuntui olevan tiuhaan tahtiin. Niiden runsas juoma- ja ruokatarjoilu teki minuun vähintään yhtä suuren vaikutuksen kuin kirjailijavieraatkin.

 

Ajat ovat nyt toiset, mutta rakkauteni kirjoihin on ehkä jopa kasvanut, ja mielenkiintoisia kirjoja ilmestyy edelleen paljon enemmän kuin ehdin lukea. Laaja lukeneisuus on auttanut työssäni pitkälle, mutta huomaan että nykyään pitäisi olla perillä myös suosituimmista elokuvista, tv-sarjoista, bloggaajista ja vloggaajista. Julkkiskirjailijoita on paljon muitakin kuin Lenita Airisto.

 

On vaikea kuvitella yleissivistävämpää alaa, jossa tuntuu olevan joka päivä ajan hermolla. Lähes tahtomattani olen saanut tietoa Raatteen tien tapahtumista, erityisherkästä persoonasta, avokadopastan valmistamisesta tai vaikkapa kutistemuovin käytöstä. Tämän päivän kirjakaupasta löytääkin yhä enemmän myös muita tuotteita kirjojen ja toimistotarvikkeiden lisäksi. Varma kevään merkki on yrttiruukkujen ilmestyminen etupöytään.

 

Parasta työssäni ovat uudet mielenkiintoiset kirjat ja samanhenkiset ihmiset ympärillä. Libron myötä olen tutustunut mahtaviin kirja-alan persooniin kustantamoissa ja muissa kirjakaupoissa. Rakkaan kilpailijan työntekijät ovat aivan yhtä hulvatonta porukkaa kuin me Suomalaisessakin. Kummallisia asiakastilanteita tuntuu riittävän kaikille. Jo niiden kertominen takaa hauskan illan. Libron kirjaillat ovat nykyään pienimuotoisia ja intiimejä tilaisuuksia, joissa voi vieressä istuvalta kirjailijalta kysyä mitä mieleen juolahtaa. Toisaalta on paljon toiminnallisia tapahtumia, joissa tehdään vaikka kävelyretki kirjan tapahtumapaikoilla. Tapahtumien järjestelyvastuun jätän uusien innokkaiden hallituslaisten haltuun, mutta Libron tilaisuuksissa aion käydä ahkerasti jatkossakin.

Näkemisiin,

Johanna