Kuka nappaa tänä vuonna Kiitos kirjasta -palkinnon?

 

IPP Photo Archive (CC BY-NC 2.0)

Kiitos kirjasta -kirjallisuuspalkinnon äänestys on päättynyt. Lopullisen voittajan parhaiten äänestyksessä menestyneiden kirjojen joukosta valitsee palkintoraati, johon kuuluu 1−2 edustajaa Kirjakauppaliitto ry:stä, Libro ry:stä ja Suomen kirjastoseura ry:stä. Voittajan nimi julkistetaan Kirjan ja ruusun -päivänä 23.4. kello 14.20 Akateemisessa kirjakaupassa.

Kiitos kirjasta on kirjaväen, johon tässä lukeutuvat Kirjakauppaliitto ry, Libro ry ja Suomen kirjastoseura ry, vuosittain jakama tunnustuspalkinto. Palkinnon tarkoituksena on osoittaa maamme kirjailijakunnalle, minkälaisia teoksia työnsä puitteissa kirjallisuutta esittelevät henkilöt arvostavat.

Palkinto on jaettu vuodesta 1966 lähtien. Viime vuonna palkinnon vei takan reunalleen Minna Rytisalo kirjallaan Lempi. Voittajien joukossa on ollut vuosien varrella suomalaisen kirjallisuuden suuruuksia, kuten Kalle Päätalo, Märta Tikkanen, Eeva Joenpelto, Bo Carpelan, Kjell Westö ja moni muu. Palkinnon voittajalle luovutetaan suomalaisen heraldikko Olof Erikssonin suunnittelema mitali ja kunniakirja. Samainen herra on suunnitellut myös muun muassa Suomen nykyisen vaakunan ja vuoden 1964 markan kolikon vaakunapuolen.

Kiitos kirjasta -palkinnolla kirja-alan ammattilaiset osoittavat myös kiitollisuuttaan kotimaiselle kirjailijalle, jonka edellisenä vuonna Suomessa ilmestynyt kaunokirjallinen tai kaunokirjallisia keinoja käyttävä teos on ollut erityisesti virikkeitä antava. Samaa kirjailijaa ei ilman erityisiä perusteita palkita kahdesti.

Äänestämään oikeutettuja olivat kaikki kirjakaupoissa ja kirjastoissa työskentelevät henkilöt.

Kiitos kirjasta -tunnustuspalkinnon viime vuosien voittajia:

Minna Rytisalo, Lempi, 2017
Kaj Korkea-aho, Paha kirja, 2016
Tommi Kinnunen, Neljäntienristeys, 2015
Pauliina Rauhala, Taivaslaulu, 2014
Aki Ollikainen, Nälkävuosi, 2013
Katja Kettu, Kätilö, 2012

Katso täältä koko lista palkinnon pokanneista.