Akvarelleja Engelin kaupungista 12.1.2017

4. syyskuuta 1839

”Tällaisen painajaisen sain nyt osakseni.
Kirkon edustalle piirtämäni päävartio aiotaan keisarillisella käskyllä purkaa ja tehdä tilalle leveät monumentaaliportaat. Ne aikovat sittenkin puuttua kirkkoni rakentamiseen. Ja millä tavalla!
Portaiden ja torin liittämien toisiinsa on ajatukena minulle vaikea.
Komitea taas kokee vaikeaksi rähinöitsijöiden ja kirkon läheisyyden.
Sanoisin, että mieluummin syntisten huuto kuin portailla istuskelevat joutilaat.”

Libron lukupiiri kokoontui ensimmäistä kertaa torstaina 12.1. ja luettuna oli Jukka Viikilän Finlandia- voittaja Akvarelleja Engelin kaupungista. Ensimmäiseen kokoontumiseen saapui neljä piiriläistä, mutta pienemmällä porukalla jokainen saa varmasti äänensä kuuluviin.

Piiriläisten keskuudessa kaikki olivat yhtämieltä siitä, että Viikilän käyttämä kieli on kaunista ja kuvailevaa. Ja vaikka kirja itsessään onkin ohuenlainen, sen lukemiseen saa kyllä kulumaan aikaa, sillä lyhyissä päiväkirjamerkinnöissä on paitsi sanottu paljon myös mahtavia kielikuvia, joita mielellään makustelee.

2. tammikuuta 1820

”Aamulla kävelin jäätä pitkin Viaporiin.
Niin vertauskuvallisella alustalla kulkiessa on vapaa painokkaista ajatuksista.
Touhukas tuuli nuuskii lumiaavaa ja pölläyttelee ilmankevyttä jäätä.”

Itse yllätyin siitä, kuinka mukaansatempaava tarina oli, vaikka aluksi ajattelin, ettei nyt arkkitehdin päivittäisistä toimista voi syntyä erityisen mielenkiintoista kirjaa. Osaltaan tässä toki vaikuttaa varmasti se, että ihan yhtä suuressa roolissa tarinassa kuitenkin on myös pääkaupunkimme Helsinki. Ja sitä mukaa kun rakennukset nousevat ja tunnistaa sellaisia joissa on itsekin käynyt, tarina muuttuu vain mielenkiintoisemmaksi.

Kaiken kaikkiaan lukukokemus oli mainio ja kirja sekä kirjailija palkintonsa ansainneet.
Libron lukupiiri suosittelee!

Seuraava lukupiiri on 9.3. äänestys luettavasta kirjasta on jo käynnissä.